Meistä

Sauvon Hakkiset

Sauvon Hakkiset ry on Lounais-Suomen Partiopiirin keltahuivilippukunta.
Lippukuntalaistemme pääosa majailee Sauvossa, 30 km Turusta etelään päin. Jäseniä on n. 140. Etäpartiolaisjohtajamme tuovat lippukuntaamme vaikutteita ympäri Suomea. Kuulumme Lounais-Suomen Partiopiiriin ja Altti-alueeseen, joka käsittää myös Paimion, Piikkiön, Liedon, Auran ja Tarvasjoen.

Sauvon Hakkiset on perustettu vuonna 2017, jolloin Sauvon tyttölippukunta, Hakkistytöt ry., ja poikalippukunta, Sauvojapojat ry., yhdistyivät. Yhdistyminen polkaistiin käyntiin leikkimielisestä kosintakirjeestä, jossa vakavarainen poikalippukunta etsi seuraa tositarkoituksella. Yhdistymisen taustalla olivat pitkä yhteistyö, johtajaresurssien vapauttaminen ja kaikkien osaamisen hyödyntäminen, ja näin päästiin päällekkäisyyksistä eroon.

© Lounais-Suomen Partiopiiri / Joni Kuusisto

Toiminta

Joka vuosi järjestetään perinteisesti kesä- ja talvileiri. Leirit voidaan järjestää joko oman lippukunnan sisällä tai jopa koko Suomen laajuisesti. Lippukunnassamme järjestetään myös retkiä. On syys- ja kevätvaellukset ja ryhmien retket. Lisäksi ryhmät käyvät kisoissa.

Partioparaatissa meidät tunnistaa hymyn ja keltaisen huivin lisäksi myös tupsuista. Heti ensimmäisenä yhteisenä vuonnamme 2017 nappasimme suurien sekalippukuntien ryhtikilpailun voiton.
Jo ennen yhdistymistä partiotaitokisojen kiertäminen on kuulunut partioharrastukseemme. Mitaleja on sadellut nuorten ja aikuisten sarjoissa niin alueen, piirin, kuin Suomen Partiolaistenkin tasolla. Myös uuden lippukuntamme nimen alla kisaperinne tulee jatkumaan!

Sauvon kunta tarjoaa Sauvon Hakkisille kolotilat kunnanvirastolta. Lippukunnallamme on myös oma retkikämppä, Tapila. Tapilan lisäksi retkeilemme Ruonan metsästysmajalla, Suojalassa, Vikanokassa ja Ahtelassa.

© Jenni Rissanen

Historia

Hakkistytöt perustettiin vuonna 1976 ja Sauvojapojat 1950. Partio ei olekaan mikään uusi juttu Sauvossa, vaan partiota on harrastettu täällä jo Venäjän vallan aikana.

Hakkistytöillä oli käytössä tavallinen sininen huivi ilman omaa merkkiä, mutta vuonna 1986 otettiin käyttöön huivimerkki, jonka Leena Sarparanta suunnitteli. Huivimerkkissä on ”Sauvon risti” eli vihkiristi, joita löytyy lukuisia Sauvon kirkon seiniltä. Idea on poimittu Sauvon vaakunasta samoin kuin keltamusta väritys. Vuonna 1991 huivin väri vaihdettiin kokonaan keltaiseen. Samoihin aikoihin Sarparanta suunnitteli lippukunnan lipun, jossa on neljä hakkista eli naakkaa sisaruspiirissä muodostaen neliapilan, joka on partiotyttöjen maailmanliiton merkki.
Sauvojapojilla oli käytössä sininen huivi ja ruskea paita.

Hakkistyttöjen vanha huuto:

Aliviivoo, aliveivoo, aliviivoo veivoo vum,
ali-Hak, ali-Kis, ali-Hak, ali-Kis,
ali-Hakkistytöt, hei!

Sauvojapoikien vanha huuto:

Zimmalakka zimmalakka zaa zaa zaa,
pummalakka pummalakka paa paa paa,
Sauvojapojat, hei hurraa!